Mossa, mossa på er alla människobarn
Skrivet fredag 19 november 2021 Publicerat: 20 november 2021

Förord

Ett skepp kommer lastat. Med vad då? Jo, med en massa bilder och film i veckans veckoinlägg. Men det är upp till var och en, hur mycket man orkar bläddra sig igenom dem eller läsa. Speciellt spännande den här veckan, var dejten med en varan. Samt lite otäckt också, då man inte vet deras humör. Allting slutade dock lyckligt, och vi skiljdes som vänner. Det tog emot, men kände att jag måste ta med några rader om fars dag också. Inleder veckans rapport med Bursong, Bursong.  

Alla bilder på sidan är klickbara för större storlek.

Ha ha ha, jädrans vad roligt 

Förra lördagen, då vi kom hem efter att ha varit och handlat i stan, så sätter jag igång och krafsar bort grus och sand. Alltså, det som nu ligger som en matta på första trappsteget framför huset. Mycket är det och tungt. Redskapen är väl inte de allra bästa heller, en kratta och en liten skrapa. Jag småsvär över översvämningarna och säger att Bursong, Bursong kan få komma hit och hjälpa till. Det är vad som ropas ut, när en av kommunkandidaterna åker runt och ropar ut sitt budskap från bilar. Vi har ju kommunval snart här igen. Lyssna själv om du vill. Den är från förra årets valkampanj.

Ploen är med och hjälper till också. Helt plötsligt så sätter hon igång och pratar med någon. Jag vänder mig om, och vem kommer där om inte Bursong själv. Då har hans delegation suttit och ätit på vårt mathak. Han hör mig ropa Bursong, Bursong vilket jag gör rätt högt. Så han traskar över till oss, och det första han säger är “good, very good”. Vi skakar tass. Jag imponerar på honom ännu mer, och så får han höra att samma ljudfil som jag lagt in ovan, har jag också som ringsignal på telefon. Han blir skitglad, när jag spelar upp det för honom. Det ska nu fotas från alla håll och kanter, och med allas telefoner. Om han kan göra något åt vattenproblemen återstår att se. Han lovade att se över saken. Funderar på hur hans historia låter, om han nu berättar för andra om mötet med en farang? Kul var det hur som helst. Bursong, Bursong.

Lyslördag i Thailand

Norge, Sverige, Thailand. Sittandes i Thailand, såg jag V75 på TV:n som gick från Norge, samtidigt som jag i telefon, såg sändningen av lyslördag från Sundsvall. Mäktig den är, sången Stad i ljus. Man är så van att att det är en manlig som sjunger den, men Thelma gjorde den riktigt, riktigt bra. Tusse också naturligtvis. Kjell Lönnås körer, gör ju heller aldrig bort sig. Apropå musik, vet ni förresten vilken som är psalm 830?

Jisses vilket besök vi fick

Hör hur det skramlar till rejält utanför. Apor på besök eller? Kanske Bursong Bursong är tillbaka från igår. Kikar ut, och får se en stor varan, hängandes över muren. När jag närmar mig den, hör jag ett slags morrande ljud. Försöker jag gå riktigt nära, slår den kraftigt med svansen. Den svansen vill man nog inte bli träffad av. Vet inte vad den spanade efter. Grannen har ju sju katter plus att vi har hundvalpar på andra sidan gatan. Om den nu skulle få för sig att ha dessa som måltid. Den försvann sedan bortåt över murkrönet. Det var både mäktigt och otäckt, att ha den så nära inpå sig. Man vet inte vad de kan ta sig för om de känner sig pressade. Morrandet från den, var väl en varning till mig. Möter man dem på vägen, sticker de undan med en gång som en avlöning.

Fårfarmen

Knappt två timmar med bil, tar det till Suan Phueng District i Ratchaburi. Där finns bland annat The Scenery Vintage Farm. En stor fårfarm med enorma ytor för fåren att springa fritt. Hit for vi förra söndagen. Här var det bland annat uppvisning av vallhundar i arbete, fårklippning. Blir så otroligt imponerad och se hur vallhundarna arbetar, och att få flocken dit de ska. Området för övrigt var väldigt fint. Välskött och kändes absolut inte slitet. Getter som knallade omkring. Grisar som man kunde få mata. Ponnyridning. Ett par tombola samt pilbågsskjutning. Fåren var tama, så där fick man gå in och mata dem om man ville. Fint café med naturen utanför stora glasrutor. Det fanns en vintagekänsla över hela området. När vi kom dit, var jag beredd på att få betala bra mycket mer än övriga. Men det visade sig att alla betalade lika mycket, 100 Thb. Säg runt 25 kronor per person. Det var okej för min del. Men det skulle visa sig vara bättre än så. Alla över 65 år, gick nämligen in gratis. Bara en sådan sak gör att stället får högt betyg av mig. Det var en trevlig dag, som avslutades med mat på ett av mina favoritställen, 15 minuter från bostaden. Där man får så mycket mat för lite pengar.

26 bilder (sorry)

Thai smittar inte, men det gör tydligen en farang

Khaosan Road är en av världens mest kända backpackergata. Just nu får endast thailändare och utlänningar som är dubbelvaccinerade, komma in på gatan. Som utlänning har man redan, bara för att komma in i landet, genomgått en massa procedurer med tester och intyg till härsan och tvärsan. Sedan får man ett OK i rumpan, likt dockan får i Disneys Tomteverkstad. Fast den scenen är numera borttagen. Men inte här i Thailand. Lyssna här nu. Bara dubbelvaccinerade får komma in på gatan, som jag skrev. Dessutom måste alla utlänningar visa dokumentation på när de senast blev vaccinerad. Alltså fick sin andra spruta. Detta behöver inte en thailändare göra. Har det då gått över ett halvår sedan dos två, måste du nu för att komma vidare in på gatan, ta ett snabbtest som kostar 100 Thb. Visar det sig vara positivt, väntar en ambulans på att köra bort vederbörande. Styrande i stadsdelen, säger att detta är en extra skyddsnivå för att skydda företag och kunder. Slutsatsen man kan dra är alltså att en thailändare kan inte smitta, bara vi faranger. Dessutom är det väldigt många thailändare som fått av det kinesiska vaccinet. Kanske inte heller det skarpaste vaccinet i sprutan, om man får tro experterna. Man öppnar upp landet för turism, frågan är om man egentligen vill ha hit dem. På högre nivå vill man nog det, men ute i provinserna verkar man inte vara lika euforiska. Oavsett, så ska man inte göra skillnad på folk och folk. För min del kan de ta snabbtestet och…

Brandvarnaren drog igång

Då jag inte får vara ensam om min pytt i panna, så blev det en ny omgång i veckan. Det är kul att de gillar den. Men när jag stå där och brassar på med käket, så sätter brandvarnaren vid trappen igång och tjuta. Vilket är första gången det händer. Har en brandvarnare till som jag vill sätta upp där vi har gasolspisen, men jag tror inte det skulle fungera. Även om jag sätter den i andra änden av köksdelen. Det visar om inte annat, nu när trappvarnaren satte igång. Och det är en bit mellan den och gasolspisen. Bra att systemet fungerar i alla fall. 

Trevligt telefonsamtal i veckan

Hade ett trevligt telefonsamtal i veckan, med en tidigare arbetskamrat. Det var inte en dag för tidigt. Så tack för pratstunden. Det gjorde gott i själen.

Fars dag förra söndagen

Tänk, jag höll på och glömma att det vara fars dag förra helgen. Men det var jag inte ensam om. Fick dock gratta mig själv.

Det här får bli den näst sista rubriken, jag lovar

Dessutom är den så långt ifrån Thailand man kan komma. Kul och följa debatten om friskolor, och kommunens enormt tuffa sparkrav på skolan i Sundsvall. Även om sparkravet inte är kul. Nu är Engelska skolan beredd att bygga ut, om det bli en batterifabrik i länet, typ Timrå, Sundsvall. Många vet inte hur mycket kommunen bidrar till friskolor och vilka kostnader de har till dessa. I onsdags kom det ett riktigt bra inlägg på Facebook som beskrev detta. Jag delade det på mitt Facebookflöde, men jag gör det här också. Då vet jag att det finns en kopia på det, utifall att. Inlägget som är väldigt långt, är skrivet av rektor Linnea, som har en alldeles utmärkt blogg om just friskolor. Ni får hoppa över det, om ni vill.

[spoiler title=’rektor Linnea’ style=’default’ collapse_link=’true’]
Nu ska vi åka norrut igen, till Sundsvall och deras oerhört tuffa ekonomiska läge. Ni kanske minns deras ambition att sänka kostnaderna med 300 miljoner till slutet av 2021. Nu kommer facit. Har de lyckats sänka kostnaderna med ca 300 miljoner 2021? Nä, man lyckades inte komma i balans 2021. Nu är planen att vara i balans 2022. Om ett år.

Det förutsätter dock att de SPARAR allt de har, på alla områden. Jag har läst den nya handlingsplanen för budget i balans. Först lite Sundsvalls-historia. Jag menar inte Sundsvallsstrejken eller Sundsvallsbranden 1888. Vi ska grotta ner oss i kommunens ekonomiska historia. I en uppföljningsrapport skriver man tex att man tappar 187 elever till höstterminen 2020. 2019 hade kommunen underskott på 121,9 miljoner.

36 miljoner av dessa var extra retroaktiv ersättning till enskilda huvudmän. När en kommun har underskott har skolpengen ökat och eftersom vi har en likabehandlingsprincip ska friskolor ersättas.
De 36 miljonerna var ersättningen för underskottet 2018. Inför 2020 hade man ett prognostiserat underskott på 85 miljoner. I juli 2020 var kostnaderna högre än juli 2019 . För 2019 betalade man 31 miljoner i extra ersättning till friskolor.

För 2020 var prognosen 41,5 miljon i extra ersättning till enskilda huvudmän.

Vi sammanfattar
2018: 36 miljoner extra ersättning
2019: 31 miljoner extra ersättning.
2020: 41,5 miljoner ersättning
Totalt: 108,5 miljoner i extra ersättning till friskolor.

Samtidigt har Sundsvall minskat årsarbetarna med 95 st för att komma i balans. Man har lagt ner fem byskolor för att minska lokalkostnaderna. Lokalkostnaderna ökade med 9 miljoner mellan 2019-2020 eftersom lokalkostnaden per elev ökar när elever går till friskolor. Lokalkostnaden är en del av skolpengens grundbelopp.

Nu är snart 2021 slut och man har inte kommit i hamn ekonomiskt, inte på långa vägar. Sundsvalls kommun är ett utmärkt exempel på hur lagstiftningen om lika grundbelopp tvingar kommunerna förstöra sin egen verksamhet. Det är detta som är det kommunala självskadebeteendet. Nu har man i uppdrag, de kommande åren att skära ner 120-130 miljoner.

Stackars lärarna och övrig personal i skolorna. De får betala med sin hälsa som insats. Detta är effekten av nedskärningarna 2021-2023. Nu kommer vi till vad de ska skära ner på. Häng med nu, detta är värre än Insane på Gröna Lund.

De ska i förskolan:

– Avveckla bemanningsmodellen i förskolan
– Utreda förskolestrukturen
– Avveckla sju förskolelokaler
– Se över antalet skolledare
– Öka barnantalet per personal
– Avveckla enheter
-Sänka matkostnaden med 25 miljoner

De ska i grundskolan:
– Lägga ner fler kommunala skolor –
Avsluta El Sistema –
Anpassa personalantal till antal elever (fler elever per personal)
– Avveckla lokaler
– Sänka kostnaden för skolmaten
– Avveckla närvaroteamet

Detta ska ses i ljuset av att de redan har:
– Lagt ner centrala SU-grupper
– Ökat klasstorlekarna i grundsärskolan
– Sett över vikarieanvändningen osv osv….

Man har minskat med 95 årsarbetare och nu ska ännu fler bort.

Det blir färre (inga) vikarier, fler barn/elever per personal och större klasser. Kommunala skolor läggs ner och lokaler ska avvecklas. De ska se över skolskjuts, admin och vaktmästare. De ska se över grundbeloppet och tilläggsbelopp till friskolor.

Sundsvalls kommun är en av alla kommuner som blivit stämda och förlorat i förvaltningsrätten.
De har fått ersätta enskilda huvudmän för:
2012 – 120 kronor/elev
2014 – 3947 kr/elev
2015 – 5220 kr/elev
2016 – 250 kr/elev

Plus de 108 miljoner de haft i retroaktiv ersättning. Det finns en logisk förklaring till att så många skolkoncerner vill etablera sig och expandera i Sundsvall. De vet att de får tiotals miljoner per år i retroaktiv ersättning. Det är gratis pengar de får. Sundsvalls kommun har ett snitt på 10,8 elever per lärare. IES har ett snitt på 15,8 elever per lärare.

IES har en extra intäkt på 500.000 kr per lärare på deras skola i Sundsvall om skolpengen är 100.000 per år.

Det finns 71,3 lärare på IES i Sundsvall. Det innebär att de har en extra intäkt på 2 970 833 kr per månad på de extra fem elever/lärare som IES har. IES i Sundsvall har 82 procent föräldrar med eftergymnasial utbildning. Kommunen har snitt på 56 procent.

IES har 15 procent elever med utländsk bakgrund. Kommunen har ett snitt på 18 procent. IES har 55 procent flickor. Kommunen har ett snitt på 49 procent flickor.

Sundsvalls kommunala skolor har ett mycket svårare uppdrag än vad friskolorna i Sundsvall har. Samtidigt är det eleverna i den kommunala skolorna som får betala notan för den extra ersättningen till friskolorna. Det är alla som arbetar i den kommunala skolan som får betala nedskärningarna med sin egen hälsa som insats. Eleverna betalar för den orättvisa skolpengen med sämre utbildning som insats. Det är, ursäkta att jag svär, åt helvete detta. Vi har en lagstiftning kring skolpeng som får konsekvensen att vi flyttar resurser BORT FRÅN de elever som behöver mest stöd i skolan, till de elever som behöver MINST stöd i skolan. Sen har folk mage att klaga på att “den kommunala skolan är dålig”.
Den kommunala skolan är inte dålig. Vårt skolsystem är ruttet och illiberalt. Det går emot principen om likvärdig utbildning att ta bort resurser från de elever som behöver mest stöd i skolan och ge resurserna till de elever som behöver minst stöd i skolan.

Fast det är inte eleverna som får de extra resurserna som friskolorna får gratis. De pengarna går till expansion så fler elever i den kommunala skolan får sämre utbildning – så fler börjar klaga på att den kommunala skolan är dålig och byter till friskolor. Det är givetvis en uttänkt strategi från friskolelobbyn. Till slut tänker de att alla kommer tycka att den kommunala skolan är så kass att allt kan privatiseras.

Det är så vidrigt uttänkt och utstuderat. Detta är det största hotet mot skolan.

Om vi inte differentierar skolpengen i enlighet med Björn Åstrands förslag kommer vi snart ha förlorat skolan helt och hållet. Det är vad friskolelobbyn vill.

Vi kan stoppa slakten av Sverige som kunskapsnation genom att reglera skolmarknaden.

Börja med Björn Åstrands förslag om:
– Differentierad skolpeng
– Gemensamt skolval
– Skolbytesperioder
– Sektorsbidrag

Sen måste vi:
– Fasa ut aktiebolagen
– Avskaffa NPM som styrningsfilosofi.

Det är så sjukt att någon ens kan tycka att det är bra att vi tar resurser från de elever som behöver mest stöd för att ge till de elever som behöver minst stöd i skolan. Det är så genomruttet och elakt. Vi tar ifrån barnen deras rätt till utbildning. Tankegodset “bra och dåliga skolor” är den främsta legitimeringsprincipen för skolmarknaden. OECD säger att skolreformerna på 90-talet har varit rent skadliga för Sverige. Jag håller med dem om det.

Andreas Schleicher har sagt att om vi inte kommer till rätta med marknadsstyrningen kommer inte skolan kunna axla sitt demokrati och fostransuppdrag.

Vi ska inte gå i den fällan. Skolor är inte bra eller dåliga. De har bra eller dåliga förutsättningar.

Vi förstör det finaste vi har – skolan. Det är oförlåtligt.[/spoiler]

Slutord

Löning idag från arbetsgivaren staten. Kanske man ska slå sig lös i helgen. Eller vänta förresten. Vi ska ju till Bangkok om dryga veckan och tandläkaren. Samtidigt som jag ska träffa en god vän som kommer till stan i några dagar, innan han far vidare till Phuket. Vi tar en hotellnatt i Bangkok, så tror jag sparar mig fram till dess. Gå ut och käka lite god mat och umgås. Idag fredag är det Loy Krathong, ljusfestivalen. Får se om vi kommer iväg till någon flod, för att skicka iväg blommor med ljus och rökelse för att hylla vattnet. Tror det är lite restriktioner tyvärr, på grund av pandemin. Brukar vara väldigt fint och stämningsfullt. Annars får vi väl tända lite värmeljus här hemma, som jag haft med mig hit. Inköpta från Classes. Som vanligt blir det väl V75. Inte heller missa giffarna. En pinne och allsvenskan here we come. På söndag blir det engelsk fotboll, Tottenham-Leeds. Bästa kompisen ska vara på plats, så vi får väl se om kamerorna zoomar in honom. Vink vink.

Ja men då så. En hygglig vecka går mot sin slutstation. Nu ska jag avsluta med en cliffhanger, och avslöja nästa veckas rubrik. Den lyder “Det händer tråkiga saker här”. Må så grankott allihop, och trevlig helg.

PS…Nu kan du googla på vilken som är psalm 830…DS